KONDORLINE agency
Kuzmanićeva 7, 21 000 Split
+385 21/483-700 +385 21/483-701
kondorline@kondorline.hr

Sjeverni Cipar

Cipar je smješten na istoimenom otoku u istočnom dijelu Sredozemnog mora, 65 km jugoistočno od Turske i oko 100 km zapadno od sirijske obale. Taj brdoviti otok dugačak je 225 km, a širok 90 km. Jugozapadni dio obuhvaća gorje Troodos izgrađeno od magmatskih stijena (najviši vrh Ólimbos, 1951 m), a prema sjeveru i istoku se preko nižeg pobrđa spušta u središnju nizinu Mesaoria. Ona je prema nastanku tektonska udolina između Troodosa na jugu i Kirenijskoga gorja na sjeveru, te je ispunjena tercijarnim i kvartarnim nanosima. Sjevernim dijelom otoka proteže se 150 km dugačko Kirenijsko gorje, izgrađeno većinom od jurskih vapnenaca (najviši vrh Kiparisio,1023 m) koje se prema sjeveroistoku nastavlja na dugački poluotok Karpassos.

Cipar čini šest pokrajina: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia i Paphos.

Etnička struktura stanovništva je sljedeća: 78% Grci, 18% Turci i 4% ostale etničke manjine. Narodi žive potpuno odvojeno: u južnom dijelu je oko 95% Grka, a u sjevernom dijelu 99% Turaka. Dijeli ih linija razgraničenja (tzv. Atilina linija), oko koje su raspoređene mirovne snage UN (na otoku još od 1964.) Prema vjeroispovijedi Grci su većinom pravoslavci (autokefalna ciparska crkva), a Turci sunitski muslimani. Ovdje su i manje zajednice maronidskih i armenskih kršćana te anglikanaca. Glavni grad Nicosia je podijeljen. Južni grčki dio grada (oko 190 000 st.) ima 24 % ukupne populacije otoka, dok sjeverni turski dio (oko 39 000 st.) ima samo oko 5%.

Cipar je predsjednička republika u sklopu Commonwealtha. Formalno je još uvijek na snazi Ustav od 16.8.1960., koji su prije proglašenja neovisnosti donijele druge države i prema kojem su ograničile ciparsku suverenost. Od turske invazije na sjeverni dio otoka (20.7.1974.) Cipar je de facto podijeljen na dvije države: na veći međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

Krajolik Cipra oduševljava svakog posjetitelja – dok se prizori nasada naranči miješaju s onima cedrovih šuma na obroncima planina, domaćini s toplinom koja izvire iz svake kretnje dočekuju svoje posjetitelje, čiji dolazak smatraju velikom čašću. Jeste li znali kako je upravo Cipar mjesto rođenja božice ljepote, ljubavi i strasti - čarobne Afrodite? Pridodamo li tome obilje nalazišta, muzeja, bazilika i svetišta, gastronomske poslastice – mješavinu grčkih i turskih specijaliteta, najistočniji otok Sredozemlja bit će topla, sretna oaza za vaš idealan odmor.

Hoteli u sjevernom, turskom dijelu Cipra smješteni su u dvije zone – Kyreniju i Famagustu. Ovaj turski dio otoka manje je komercijaliziran i daje priliku za bliži dodir s prirodom, a istovremeno nudi sadržajan odmor.

  • Destinacija:
  • Tip putovanja:
  • CIPAR
  • AVION
  • Destinacija:
  • Tip putovanja:
  • CIPAR
  • AVION